Fikk hjelp til å forbedre golfferdighetene
Et intervju med 14-årige Lauritz, trener Douglas og moren Pia:
Fotterapeut og spesialist i bevegelsesproblemer, Henriette Aanesen, møtte Lauritz og hans mor, Pia, for en samtale om hvordan fotterapi har påvirket Lauritz’ prestasjoner på golfbanen. I tillegg møtte hun Lauritz' trener, Douglas, for å få hans side av saken.
En dag på golfbanen møtte jeg Lauritz, en ivrig 14 år gammel spiller, som slet med smerter i føttene. Siden jeg er fotterapeut og jobber med bevegelsesproblemer knyttet til føttene, var det naturlig for meg å tilby hjelp.
Lauritz var først skeptisk til å få behandling, da han fryktet det kunne sette ham ut av spill for en periode. Han er en svært målbevisst ung mann, med ambisjoner om å bli best innen golf. Det er sjeldent å møte noen så ung med en så sterk vilje og dedikasjon.
Føttenes viktige rolle i golf – litt teknisk
Føttene spiller en viktig rolle i kroppens bevegelser. Dette gjelder spesielt i golf, hvor rotasjon og balanse er essensielt. Foten består av 26 knokler, omtrent 10 sesamoidbein, 150 leddbånd, 20 muskler og 33 ledd, og den har åtte biomekaniske funksjoner som er kritiske når vi går. Disse funksjonene handler om samspillet mellom muskler, ledd og leddbånd, som sikrer gunstig bevegelse.
Optimal rotasjon i føttene er avgjørende for god bevegelse, men kan bli svekket av faktorer som feil skobruk, tidligere skader, operasjoner, ulykker, idrett eller psykisk helse. Når rotasjonen i foten reduseres, påvirker det hele kroppen, spesielt rotasjonen i hoften, som er kritisk for golfspillere. Uten riktig behandling øker risikoen for skader og inaktivitet.
Behandlingen som endret alt for Lauritz
Lauritz var redd for at behandling for hans inngrodde negl ville bety en pause fra golfen. Men med fotterapi kunne vi lindre smertene raskt, og etter kort tid begynte neglen å gro normalt igjen.
Undersøkelsen av Lauritz avslørte også svakheter i fotens bevegelse som han ikke var klar over. Gangeanalysen viste redusert rotasjon fra foten opp til hoftene og svakhet i stortåas funksjon. Behandlingen fokuserer på å forbedre fotens bevegelse til hoften og styrke stortåa.
– Lauritz, hva var det som gjorde at du kom til meg for behandling?
– Jeg hadde veldig vondt i tærne, og fastlegen hjalp ikke så mye. Mamma hadde hørt om AktivFot, og hun foreslo at jeg skulle prøve det. Det forandret alt. Smertene ble mye mindre, og jeg begynte å slå både rettere og lenger.
– Så det var vondt å spille golf før behandlingen?
– Ja, spesielt når jeg overførte vekten på tærne. Men nå er det mye bedre, og jeg klarer å overføre vekten ordentlig.
– Hvor mye lenger slår du nå?
– Jeg slår 10-15 meter lenger, og mye rettere.
– Så flott! Hvor lenge hadde du hatt vondt i tærne før du kom til meg?
– Det startet for alvor i januar 2023, og det ble verre utover året. Jeg prøvde hos fastlegen i april, men det hjalp ikke. Da begynte jeg hos deg i august, og det ble mye bedre etter kort tid.
– Du har fulgt behandlingsplanen min, noe som er viktig. Behandling av inngrodde negler kan kreve tålmodighet, men resultatene taler for seg selv. Hvordan har smertene påvirket deg i hverdagen?
– Jeg går mye på golfbanen, ofte over 15 000 skritt om dagen. Det gjorde veldig vondt når jeg kom hjem, og tærne mine blødde ofte.
– Ja, han kom ofte hjem med blødende sokker etter to runder på banen. Det var mye smerte, og det har vært noen tårer underveis, forklarer moren Pia.
– Følte du at dette bare var noe du måtte leve med, eller trodde du at alle hadde det slik?
– Jeg visste ikke om inngrodde negler før mamma så på det og skjønte hvor alvorlig det var. Jeg hadde ikke trodd det kunne være så smertefullt.
– Når du går opp og ned på en så kupert bane som den i Drammen, bruker du stortærne mye. Hvordan har behandlingen påvirket golfspillet ditt ellers?
– Det har forbedret alt. Jeg slår ikke bare lenger, men rettere også. Før måtte jeg lene meg bakover for å unngå å legge vekt på tåa, men nå kan jeg overføre vekten ordentlig.
– Du har også merket forbedring i knærne etter behandlingen?
– Ja, jeg hadde vondt i knærne før, men det har blitt mye bedre etter at jeg begynte å gå riktig.
– Vi har jobbet mye med fotstyrke og gangmønster, og det har gitt resultater. Det er viktig å trene riktig, spesielt når du er målbevisst som deg. Hva er planene dine fremover?
– Jeg ønsker å søke på toppidrettslinja i golf og kanskje fortsette golfkarrieren på college. Det er mange gode spillere der ute, men jeg har forbedret meg mye de siste to årene, så jeg håper å fortsette den utviklingen.
– Det høres ut som en god plan. Hvordan føltes det å kunne spille uten smerter etter så lang tid med ubehag?
– Det har vært en stor lettelse. Jeg hadde egentlig ikke så høye forventninger til behandlingen, men nå går jeg to runder om dagen uten å blø eller ha vondt. Det er 36 smertefrie hull, og det er fantastisk.
– Lauritz har til og med spurt meg om det er tilfeldig. Han sier at hvis det er deg som er så god, fortsetter vi bare med behandlingen, påpeker moren.
– Det er ikke tilfeldig. Fotens funksjon er avgjørende for hele kroppens bevegelse, og med riktig behandling kan man unngå både smerter og skader. Tusen takk for at dere delte historien deres!
– Nei, det er vi som skal takke. Behandlingen har gjort en stor forskjell, fastslår Pia.
– Ja, da er jeg så heldig å få lov til å treffe Douglas, som er golftrener på Drammen golfklubb. Fortell kort, Douglas, hvor lenge har du jobbet med golf?
– Jeg har jobbet med golf stort sett hele livet. Jeg kommer fra Skottland, golfens hjemland, og en onkel av meg var golftrener. Det var han som inspirerte meg til å begynne, og jeg ble ganske god, men ikke god nok til å tjene penger som spiller, så jeg ble trener i stedet. Jeg startet i Skottland, men i 1980 kom jeg til Norge som trener, og har vært det i 45 år nå. Jeg trives veldig godt med å hjelpe folk til å spille bedre golf.
– Fortell litt om hvordan du bruker kroppen når du spiller golf?
– Golfsvingen er en ganske komplisert bevegelse. Hele kroppen er involvert, fra hodet til føttene. Du må lære å vri kroppen riktig, fra hofter til skuldre, ben, armer og hender. Det er faktisk ikke noen del av kroppen som ikke er i bruk når du slår et golfslag. Det krever mye koordinasjon, og det er vanskelig å få alt til å fungere sammen. Men når du får det til, er det utrolig gøy.
– Hvor stort fokus har dere på føttenes helse i golftrening?
– Det er et godt spørsmål. Jeg kan ikke si at føttene har vært et veldig stort fokus for oss tradisjonelt. Vi har kanskje ikke tenkt så mye på dem, men føttene er jo faktisk fundamentet for golfsvingen. Det er fra føttene man genererer stabiliteten, balansen og kraften som overføres gjennom resten av kroppen. Når jeg tenker over det, er fotens bevegelse avgjørende for å kunne overføre vekten korrekt gjennom svingen.
– Mange spillere, spesielt de yngre, som Lauritz, opplever smerter i føttene, men det blir ofte oversett. Hvis føttene ikke fungerer som de skal, så kan det påvirke alt annet, fra hofter til ryggen og skuldrene. Hvis en spiller, som Lauritz for eksempel, ikke kan belaste føttene riktig, så vil det skape problemer med rotasjonen og balansen i slaget. Resultatet kan bli feil slagvinkel, dårligere slaglengde, eller at man overkompenserer og pådrar seg skader andre steder, som i knær eller hofter.
– Det har vært veldig interessant å se hvordan Lauritz har hatt nytte av behandling for føttene sine. Jeg merket en stor forandring i måten han beveger seg på banen. Før var han mye mer forsiktig, og jeg så at han unngikk å belaste visse områder av foten, noe som påvirket balansen og svingen hans. Nå er bevegelsene hans mye jevnere, og han kan overføre vekten på en mer effektiv måte, noe som har ført til både rettere slag og mer kraft i ballen. Det er imponerende å se hvor mye forbedring som har skjedd bare ved å jobbe med fothelsen.
– Hva tror du dette betyr for fremtiden? Kommer føttenes betydning til å få mer fokus i golfmiljøet?
– Absolutt, jeg tror dette er en vekker. Føttene spiller en mye større rolle enn mange av oss har trodd. Nå som vi ser hva slags effekt riktig fotbehandling kan ha, både når det gjelder å forebygge skader og forbedre prestasjoner, tror jeg flere vil begynne å ta dette på alvor. Det er jo slik at en god sving starter fra bakken, og føttene er bindeleddet mellom bakken og resten av kroppen. Hvis føttene ikke fungerer optimalt, så fungerer heller ikke resten av kroppen.
– Golfspillere, spesielt unge talenter som Lauritz, kan ha stor nytte av å inkludere fothelse som en del av treningsregimet. Jeg tror at hvis vi kan gi spillere bedre verktøy til å forstå hvordan føttene påvirker spillet deres, kan vi forebygge mange av de vanligste skadene og forbedre den generelle golfprestasjonen.
Interessant: Golftrener Douglas synes det har vært svært interessant å følge Lauritz’ forbedringer.
Golf: Autorisert fotterapeut Henriette Aanesen spiller selv golf, noe som gir henne mye glede.
-------------INFORAMME-----------
Kilder:
• https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/ikke-smittsomme/muskel-og-skjeletthelse/?term=#hovedpunkter
• https://www.golfforbundet.no/spiller/spille-golf/hva-er-golf/
• https://www.delta.no/yrke/fotterapeutforbundet
• Coughlin, S. A. (2013, Mars 31). Mann's surgery og the foot and ankle. London: Elsevier Health Sciences. Hentet fra Robert A. Mann, Surgery of the foot, Kinetic og human locomotion.
• Fotterapeutforbundet. (u.d.) https://www.fotterapeutforbundet.no/.
• Fraissler L, K. C. (2016, August 25). Treatment of hallux valgus deformity. PubMed.
• Haugaa, T. (2017, Mars 23). podiatrist.no. Hentet fra http://www.podiatrist.no/logginn.php.
• Clinical Biomechanics, ss. 20-26.
• Rinvik, H. A. (2010). Menneskets funksjonelle Anatomi. Oslo: Cappelen Damm AS.
Wyller, V. B. (2014). Frisk. Oslo: Cappelen Damm AS.